.

Úvod

 

DENTÁLNÍ  HYGIENA  PELHŘIMOV

Co je dentální hygiena ?

Dentální hygiena zahrnuje profesionální péči o dutinu ústní, nácvik domácí péče a poradenství.

Pomůže vám řešit následujíc potíže:  

·         zvýšenou kazivost

·         zánět dásní

·         parodontitida

·         krvácení dásní

·         zubní kámen

·         zápach z úst

·         pigmentace na zubech (skvrny od čaje, kávy, nikotinu.....)

·         citlivé krčky

Kdo je dentální hygienistka ?

Diplomovaná dentální hygienistka je specialista, který se ve spolupráci s Vámi snaží předcházet onemocněním v dutině ústní . DH je vzdělaná/ý nejen v oblasti dentální hygieny, ale ústního zdraví vůbec. Zajišťuje péči nejen o dospělý, ale i dětský chrup již prenatálně – čili začíná se již u těhotných žen, přičemž péče o ně má též svá specifika.  V případě již vzniklých problémů poskytne odborné instrukce a ošetření, případně doporučí  ošetření u stomatologa či jiného specialisty.

Proč navštívit dentální hygienistku?

Věřte, že vyčistit účinně zuby není vůbec jednoduchá záležitost a s tím, že si umíme zuby čistit se nikdo nenarodil. Zuby nás naučili čistit naši rodiče (samozřejmě s nejlepším vědomím), kteří to bohužel sami neuměli. Tyto špatné návyky a techniky pak předáváme svým dětem ... Ukazuje se, že nejlepším způsobem jak se naučit skutečně účinně vyčistit chrup je nechat se vyškolit profesionálem – dentální hygienistkou/tou a předejít tak dvěma nejčastějším onemocněním v dutině ústní (zubní kaz a zánět dásní, který neléčený často přechází v zánět závěsného aparátu - paradontitidu).

Čištění zubů je pro mnohé z nás tak automatická činnost, že už jí přestáváme vnímat. Nepřemýšlíme o tom, zda to, co mnohdy nazýváme čištěním zubů, není pouze „deodorace“ dutiny ústní velkým množstvím pasty na úplně nevhodném nebo stářím již nepoužitelném kartáčku. 

·         Povlak je hlavní příčinou zubního kazu, zánětu dásní, ale i postupného uvolňování a ztráty zubu.

·         Zánět dásní, způsobený  zubním  povlakem může mít vliv, na vznik onemocnění srdce a cév, u žen na potraty.

·         Zubní povlak tvoří bakterie všudypřítomné v dutině ústní, po jistém čase (cca 1 den) začnou záporně působit na zub i dáseň. Přeměňují cukry obsažené v potravě na kyseliny a zapříčiňují zubní kaz. Produkují látky, které dráždí měkké tkáně a způsobují zánět dásní.

·         Správné čištění je důležitou součástí osobní hygieny. Pokud je zubní povlak pravidelně a efektivně odstraňován ze všech ploch zubu, je riziko vzniku výše uvedených postižení sníženo na minimum !!

·         Bez zubního povlaku zub nemůže onemocnět